Koncert Damir Imamović Sevdah Takhta prestavljen v Kulturni dom Krško

Foto: Irfan Ličina

Iz Kulturnega doma Krško sporočajo, da so upoštevajoč izdana opozorila Agencije RS za okolje in informacije dežurne prognostične službe sklenili, da nocojšnji koncert Damir Imamović Sevdah Takhta prestavijo v Veliko dvorano Kulturnega doma Krško.

“Negotova napoved in morebitne nestabilne vremenske razmere namreč ne ogrožajo le izvedbe, temveč tudi tehnične priprave, zato smo ocenili, da bo v danih razmerah koncert zanesljiveje in varneje izpeljati v Kulturnem domu Krško,” še dodajajo v sporočilu.

Koncert se bo pričel ob 20.15 uri.

O koncertu:

Čeprav ima koren v arabski besedi sawda, ki označuje črni žolč ali melanholijo, je sevdah, po turško sevda, predvsem – ljubezen. Toda sevdah je hkrati tudi žanr poezije in glasbe, ki je nastal s srečanjem Vzhoda in Zahoda na Balkanu. Kraj, kjer je najbolj vzcvetel, je današnja Bosna in Hercegovina.

Damir Imamović je nov glas bosansko-hercegovske tradicionalne glasbe in eden najuspešnejših glasbenikov svoje generacije. Vnuk in sin legendarnih izvajalcev sevdalink (torej že tretja generacija) pri tem odkriva vezi z drugimi evropskimi in svetovnimi tradicijami in sevdahu odpira vrata v svet.

Njegova virtuoznost in zamaknjena predanost na odru sta primerljivi z največjimi pevci vseh časov – in čeprav bi se Imamović zlahka vpisal v dediščino, ki korenini vse do 15. stoletja, bi bilo to zanj mnogo prelahko.

Damir Imamović zastavlja nova vprašanja in nove izzive; vprašanja čuvajem umišljenih tradicij, ki zapriseženo vztrajajo pri stilu, ritmih in repertoarju zaprtih konvencij; in izzivom nekoliko novejšim ortodoksijam 20. stoletja, ki bi želele sevdah stlačiti v oznako “nacionalnega karakterja”. Imamovićeva umetnost ni nič drugega kot tihi upor znotraj sevdaha – globoko premišljeno delo, ki se izogiba “zapeljivosti” nacionalizma.

———————————————-

Damir Imamović Sevdah Takht

petek, 24. 8., ob 20.15 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Krško

za ARSonica 2018 abonma in izven

Cena vstopnice: 12 €

———————————————-

Vir: Kulturni dom Krško