1. srečanje posavskih skupin Društva Šola zdravja

Na platoju pred brežiško športno dvorano je bilo v četrtek zjutraj zelo živahno. In zelo oranžno. Člani brežiške skupine društva Šola zdravja so pod vodstvom prizadevne Ane Kupina priredili prvo srečanje posavskih skupin omenjenega društva, tako da jih je po metodi 1000 gibov avtorja dr. Nikolaja Grišina telovadilo približno sto.

Posavcem se je kot gost pridružila tudi skupina iz Litije ter predstavnica novomeške skupine. Pri organizaciji dogodka sta sodelovala še Zavod za šport Brežice in tamkajšnja športna zveza, ki je dogodek vključila v sklop prireditev ob Evropskem tednu športa, ki letos poteka pod geslom Gibanje je življenje, življenje je gibanje.

V sedemdesetih slovenskih občinah vsako jutro ob pol osmih na prostem trenutno telovadi približno 4000 članic in članov društva, včlanjenih v kar 165 skupin. V Posavju so na pobudo takratne direktorice Zavoda za šport Simone Zupančič ledino 1. junija 2016 zaorali v Brežicah. Brežičanom gre veliko zaslug za širjenje te koristne telesne dejavnosti po ostalih krajih Posavja. Na noge so namreč postavili še skupine v Sevnici, Brestanici, Dobovi, Senovem ter na krškem Vidmu, neodvisno od Brežic pa so letos začeli gibati še v starem krškem mestnem jedru, nastaja tudi skupina v Leskovcu pri Krškem. V Posavju torej vsako jutro telovadi že približno 200 moških in žensk.

Brežiško srečanje je potekalo v zares prešernem vzdušju. Telovadbi pod vodstvom Ernesta Sečna so sledili nagovori vodje brežiške skupine Ane Kupina, župana Ivana Molana, ki je tudi sam telovadil, direktorja Zavoda za šport Ferda Pinteriča in predsednica Društva Šola zdravja Zdenke Katkič, ki ima največ zaslug, da je v Sloveniji le še nekaj sivih lis, kjer jutranja telovadba »oranževcev« še ni zaživela. V Brežicah si želijo, da bi sive lise izginile tudi iz Posavja, ter da bi začeli telovaditi še v Bistrici ob Sotli, Kostanjevici na Krki ter v Radečah.

Po recitaciji priložnostne pesmi avtorice in članice brežiške skupine Stanke Pernišek je sledilo krajše druženje ob kavici in sadju, zatem pa so se vadeči razdelili v tri skupine ter se podali na dveinpolurne pohode na Šentviško goro, ob »Brežiško morje« ter na ogled mestnih znamenitosti in Posavskega muzeja.

Udeleženci so srečanje polni čudovitih vtisov ter vedrih obrazov ob razigranem petju zaključili popoldne s prigrizkom v znani brežiški restavraciji.

Pripravil: Ernest Sečen