Defibrilator za reševanje življenj tudi na Trgu Matije Gubca v Krškem

Poleg temeljnih postopkov oživljanja so za reševanje življenj ključni defibrilatorji, zato je ob svetovnem dnevu oživljanja, ki je 16. oktobra potekal pod geslom »Vsak Zemljan lahko reši življenje«, župan občine Krško mag. Miran Stanko danes direktorici Kulturnega doma Krško Darji Planinc predal defibrilator, ki bo javno dostopen pri vhodu v kulturni dom.

Pri srčnem zastoju je ključna takojšnja pomoč, zato je izredno pomembno, da v primeru, ko moramo pomagati posamezniku s srčnim zastojem, poznamo temeljne postopke oživljanja in vemo, kje je najbližji defibrilator, s katerim mu lahko rešimo življenje.

Če defibrilator ob temeljnih postopkih oživljanja uporabimo v treh do petih minutah po srčnem zastoju, lahko povečamo delež preživetja za celo več kot 50 %. Prav zato imamo prav vsi, ki se srečamo s posameznikom s srčnim zastojem, ključno vlogo pri njegovem preživetju. Trenutno je po zadnjih podatkih na območju občine Krško skupno 23 defibrilatorjev, ki so dostopni 24 ur na dan. Poleg občine so defibrilatorje v zadnjem letu dni prispevali tudi posamezne krajevne skupnosti, društva, podjetja in druge organizacije. Pregledna karta s podatki o dostopnosti defibrilatorjev na območju občine Krško je na voljo na spletni strani www.krsko.si.

V kolikor lokacija posamezne organizacije ali lokalne skupnosti, ki že ima javno dostopen defibrilator ali pa je ta na voljo le v okviru delovnega časa določene organizacije, še ni v bazi podatkov (www.krsko.si), Občina Krško poziva, da podatke o lokaciji pošljete na naslov ales.benje@krsko.si. Na istem naslovu lahko dobite tudi informacije o možnostih za sodelovanje pri reševanju življenj kot prvi posredovalec.

Vir: Občina Krško