Prekleti kadilci Svetlane Makarovič na odru Kulturnega doma Krško

Foto: Peter Uhan

V soboto, 10. novembra, bo v Kulturnem domu Krško v sklopu gledališkega abonmaja na sporedu gledališki koncert z naslovom Prekleti kadilci. Uprizoritev Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana je nastala po znamenitem satiričnem eseju Svetlane Makarovič, v katerem je priznana in kontroverzna slovenska umetnica skozi kadilsko problematiko izpostavila naraščajočo nestrpnost v naši družbi.

Uprizoritev Prekleti kadilci je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše prve dame nikotina, Svetlane Makarovič.

Svetlana, ta iskrena in brezkompromisna lučenoska, s svojim delom vedno znova zadene v osrčje problemov sodobne družbe. Neizprosno razgalja dvoličnost, zahrbtnost, povzpetništvo in samoljubje. Njena beseda je kot nabrušen nož, oster in precizen tudi takrat, kadar govori o lepem, dobrem, nežnem in o ljubljenem. V kratki satirični knjižici Prekleti kadilci skozi genezo kadilskega rodu obračuna z nasprotniki kajenja. Z bridkim humorjem se sprehodi skozi svetovno tobačno zgodovino in tako naslika hudomušen mozaik kadilske problematike. Začne prav ob stvarjenju sveta, se sprehodi mimo ambicioznega Krištofa Kolumba, ki je prinesel tobačno zlo v Evropo, nadaljuje z nikotinsko evforijo dvajsetega stoletja in se ustavi šele pri temnih, zastekljenih kadilnicah našega časa. Ob tem ji uspe z različnih zornih kotov osvetliti vse bolj perečo problematiko nestrpnosti. Nestrpnosti, ki je venomer usmerjena v kakšno družbeno skupino in se nad njo v končni fazi tudi manifestira.

——————————

SNG Drama Ljubljana: Prekleti kadilci

sobota, 10. 11., ob 19.30 uri

za Zeleni in Modri abonma ter izven

——————————

Vir: Kulturni dom Krško