Grajsko lutkovno gledališče Sevnica med tržaškimi Slovenci

Na povabilo slovenskega dramskega društva » SDD  Jaka Štoka« iz Proseka pri Trstu, smo zaigrali  otrokom iz več slovenskih šol in vrtcev  našo lutkovno uspešnico »Trije prašički« v sklopu  prireditev ob večdnevnem praznovanju Sv. Martina.

Navdušeni otroci in šolarji so kar dvakrat napolnili veliko dvorano Slovenskega kulturnega doma v Proseku, kjer se dogaja večina prireditev bogatega kulturnega programa naših rojakov iz okolice Trsta.

Redko doživimo ob koncu predstave takšno navdušenje in aplavz publike, kot smo ga tokrat.  To je zanesljiv pokazatelj poznavanja lutkovne in gledališke kulture gledalcev, ki imajo verjetno že od malih nog priložnost doživeti in spoznavati kvaliteto teatra,  predvsem po zaslugi njihovega kulturnega dramskega društva, ki nosi ime po tržaškem gledališkem igralcu, režiserju, založniku in pisatelju Jaki Štoka.

Po predstavah smo otrokom predstavili od blizu še naše prašičke, Papija, Čičija in Čunkota, ki so ugnali požrešnega Volka in srečno živeli v svoji hišici do konca svojih dni.

Da se bomo bolje spoznali, smo našim gostiteljem  predstavili s promocijskimi tiskovinami tudi Sevnico in turistično kulturni utrip našega mesta.

Mesto Prosek je rojstni kraj  priljubljenega italijanskega penečega vina Prosecco, po katerem nosi vino tudi ime.  Vendar so sosednji podjetni vinarji prestavili njegovo zgodbo bolj proti zahodu.

Domačini ponovno oživljajo po izvirnem prastarem postopku pridelano mlado iskrivo peneče vino iz sorte grozdja glera iz okoliških vinogradov, kot »Prosekar«.

Martinovanje, ki ima tudi zaradi njihove vinske tradicije status velikega krajevnega praznika, se je začelo s slavnostnim odprtjem prve steklenice letošnjega » Prosekarja« v Društveni gostilni , že v četrtek, 7. novembra in s pestrim programom traja več dni, tudi s tekmovanjem vinogradnikov za nagrade najboljših vin.

Kljub vabilu na praznovanje, smo se morali zaradi obveznosti, polni lepih vtisov in doživetij, posloviti od prijaznih gostiteljev  z obljubo, da se kmalu vidimo.

Vir: GLG Sevnica